Consilierul guvernamental în domeniul jocurilor de noroc Sorin Constantinescu a oferit detalii despre data la care agențiile de pariuri offline, sălile de jocuri și cazinourile se pot redeschide.
Potrivit spuselor lui Sorin Constantinescu, acestea s-ar putea redeschide de pe 15 iunie. Consilierul guvernamental afirmă că în ultima perioadă au existat o mulțime de discuții intre părțile autorizate pentru a stabili condițiile de redeschidere în așa fel încât sănătatea clienților și a angajaților să fie pusă pe primul loc.
“Industria de gambling așteaptă ca și industria HoReCa deschiderea cât mai urgentă a activității, pentru că efectele economice sunt teribile. Sunt foarte mulți organizatori care își pun problema dacă mai au fonduri să redeschidă activitatea. Dacă se dă drumul la restaurante, cum estimează Guvernul în jurul datei de 15 iunie și având în vedere că și jocurile au fost închise în aceeași perioadă cu restaurantele, se presupune că s-ar da drumul și la industria de jocuri în acea perioadă. Au fost o grămadă de discuții și întâlniri între asociații că să cadă de acord cu privire la normele sanitare care trebuie să se aplice pentru o protecție cât mai bună pentru jucători. Sunt condiții generale care sunt peste tot, la toate localurile de acest gen, dar și specifice pentru fiecare activitate în parte. Din ce am văzut în presă declarațiile premierului și ale membrilor Guvernului, dacă nu mai cresc cazurile, probabil că din 1 iunie se deschid terasele și din 15 iunie restaurantele. Mergând pe această paralelă că s-au închis în același timp cu jocurile de noroc, s-ar putea redeschide tot pe 15 iunie”, a declarat Sorin Constantinescu pentru Cazino365.ro.
Ce reguli vor fi implementate în cazinouri, agenții de pariuri offline și sălile de jocuri
• Accesul în interiorul sălii de joc/cazinoului/agenției de pariuri se va face obligatoriu cu mască. Aceasta va trebui purtată pe tot parcursul vizitei în locație.
• Clienții vor trebui să poarte mască de protecție cât timp se află în incinta locației și să păstreze o distanță de 1.5 metri față de celelalte persoane.
• De asemenea, clienții vor fi obligați să își igienizeze mâinile la intrare, cu gel dezinfectant pus la dispoziție de locația respectivă. În plus, persoanele cu simptome puternice dar și cele care vin din zone de risc sau au intrat în contact cu persoane testate pozitiv nu vor fi primite în locație.
• Pe de altă parte, în locații vă fi respectată distanțarea socială. Se va permite accesul unui singur om pentru fiecare 4 metri pătrați ai locației.
• De asemenea, aparatele de joc vor fi mutate în așa fel încât între clienți să existe tot timpul o distanță de cel puțin 1.5 metri. Angajații vor fi protejați cu un ecran de plexiglas și vor purta și ei mască. Apoi, zonele în care se va sta la coadă vor fi marcate corespunzător în așa fel încât distanțarea socială să fie respectată.
• În locații se va evita aglomerația, iar accesul va fi permis doar pentru cei care au o sesiune de joc activă. Astfel, la fiecare aparat va fi permis un singur client.
• La fiecare 12 ore, angajații vor dezinfecta complet locațiile, iar obiectele atinse frecvent chiar mai des, iar încăperile vor fi aerisite.
Potrivit spuselor lui Sorin Constantinescu, turneele de poker și jocurile la ruleta vor fi cele mai afectate în perioada următoare, întrucât distanțarea socială este aproape imposibil de realizat.
“E imposibil să desfășori turnee de poker cum făceam noi de o mie de persoane. Dacă îi pui la un metru și jumătate, poți să faci maxim un Heads Up. Mai mult n-ai ce să faci. Cu distanțarea asta socială, nu ai cum să faci vreun turneu de poker. Cele mai afectate o să fie cazinourile și cluburile de poker. La păcănele poți să pui plexiglas între aparate. La mese, ca să pui plexiglas, sunt costuri uriașe. Te costă 200-300 de euro pe masă. În plus, jucătorul ar fi ca într-o cutie. Frumusețea jocului de poker e socializarea, interacțiunea. Dacă-l pui într-o cutie, mai bine joci online, ești mai liber decât să stai într-o chestie de plastic”, a explicat Sorin Constantinescu.
Agențiile de pariuri offline, sălile de jocuri și cazinourile au fost închise încă din data de 17 martie, prin ordonanță militară. Conform spuselor lui Sorin Constantinescu, statul român pierde în jur de 60-70 de milioane de euro pentru fiecare lună în care acestea sunt închise.
În plus, cei 45 de mii de angajați din industria jocurilor de noroc au fost băgați în șomaj tehnic și sumele sunt suportate de Guvern.
De asemenea, Sorin Constantinescu consideră că o soluție bună ar fi ca, până la sfârșitul anului, organizatorii de jocuri de noroc să plătească doar jumătate din taxele pe aparatele de tip slot machine, în cazul în care doar 50% dintre acestea vor fi operabile pentru păstrarea distanței sociale.