Coordonatorul programului “Joc Responsabil” a abordat un subiect sensibil: raportarea reală a operatorilor din gambling la jucătorii cu probleme de joc
Leliana Pârvulescu este specialist în psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale, psihologie clinică şi psihoterapie cognitiv – comportamentală. S-a specializat de câţiva ani în tratarea problemelor legate de jocuri de noroc. În prezent, alături de un alt specialist psiholog, Steliana Rizeanu, coordonează singurul program funcţional de tratare a adicţiei de jocuri de noroc din România,“Joc Responsabil”. Astfel, probabil că nu există psiholog mai avizat în acest moment în România în a putea explica în ce constă acest efect nedorit al practicării de jocuri de noroc.
Ce presupune programul “Joc Responsabil”?
“Joc Responsabil” este un program destinat asistării persoanelor cu probleme legate de jocurile de noroc. În aceeaşi măsură, se adresează şi familiilor acestora, aflate în căutarea modului corect de implicare în rezolvarea unei astfel de situaţii.
Un prim pas pentru persoana care are nevoie de suport poate fi apelarea liniei telefonice gratuite oferită în cadrul programului, respectiv 0800.800.099. Astfel, jucătorul cu comportament adictiv va beneficia de consiliere şi psihoterapie în mod nelimitat şi va putea afla informaţii utile pentru identificarea propriilor probleme. Aceeaşi linie telefonică stă la dispoziţia oricărui membru al familiei jucătorului sau prieten al acestuia.
Pe următorul palier de instrumente-suport, programul oferă şedinţe individuale gratuite de evaluare sau şedinţe de terapie de grup derulate după, în cabinet, cu psihoterapeutul. Aceste sesiuni pot avea loc la unul din cabinetele din Bucureşti, Cluj sau Iaşi, “Joc Responsabil” având astfel şi o acoperire geografică de nivel naţional.
Cum stă România din punctul de vedere al tratării adicţiei de jocuri de noroc faţă de alte state europene?
Am constatat în România o preocupare permanentă pentru tratarea problemelor de jocuri de noroc în diverse medii dar, cu maximă obiectivitate, pot afirma din perspectiva specialistului, că programul “Joc Responsabil” este singurul concept de suport integrat adresat comportamentului problematic generat de jocurile de noroc în prezent.
Ce declanşează la nivel psihic adicţia de joc?
Jocul de noroc cu manifestare adictivă este, de fapt, un simptom al incapacității de a face față altor probleme cu care persoana în cauză se confruntă. Cei ajunşi în această situaţie caută o soluție de a evita confruntarea cu dificultăţile în care se regăsesc. Astfel, jocul compulsiv se pliază pe probleme nerezolvate vechi sau actuale şi apare din nevoia creării unor mecanisme psihice ca alternative de a traversa mai uşor suferinţa reală. De aceea, psihoterapeuţii din cadrul programului “”Joc Responsabil” se orientează pe terapia personalizată, în funcţie de problematica apărută pentru fiecare om în parte.
Cum poate realiza persoana în cauză că are o problemă cu jocurile de noroc?
Există mai multe instrumente prin care un jucător poate înţelege dacă are sau nu probleme şi anume: testul de autoevaluare de pe portalul programului, www.jocresponsabil.ro, dialogul telefonic cu psihologii programului sau informaţiile însuşite din broşurile distribuite în salile de joc.
Care sunt instrumentele psihologului în interacţiunea cu cel consiliat cu privire la adicţia de jocurile de noroc?
Terapia cognitiv-comportamentală, aşa cum specificam mai sus, este tipul de psihoterapie pe care îl folosesc psihologii care lucrează în programul “Joc Responsabil”, aceştia fiind specializaţi în acest tip de terapie. De asemenea, pentru terapia de grup, aplicăm metoda “Minnesota”. Pe de altă parte, cu ocazia unei vizite recente în Las Vegas, unde gazde au fost specialişti din programe similare cu “”Joc Responsabil”, am identificat câteva elemente care au dus la crearea unei metode proprii, aplicată doar în programul nostru. Este o metodă care se bazează pe activarea undelor alfa ale creierului cu un sistem de sunet, lumină şi kinetoterapie. Metoda dă rezultate de necontestat, iar timpul pentru tratarea problemelor de joc se poate reduce chiar la jumătate.
În cât timp se poate trata o persoană de adicţia de jocuri de noroc?
Depinde de gravitatea ei. Ce aş vrea să evidenţiez este că există şi multe persoane care apelează la suportul “Joc Responsabil” fără a avea, de fapt, o problemă. Ne confruntăm, cu foarte multe alarme false. Apoi, în timpul reabilitării psihice a unei persoane cu comportament adictiv, familia are un rol foarte important, prin suportul acordat individului în cauză.
Care este atitudinea industriei faţă de adicţia de jocuri de noroc?
Să ştiţi că am văzut foarte multă responsabilitate la nivelul operatorilor sau a asociaţiilor patronale care îi reprezintă. De altfel, programul “Joc Responsabil” este implementat de Romanian Bookmakers, patronatul organizatorilor de pariuri şi Romslot, asociaţia patronală a organizatorilor de sloturi. Permanent, iniţiatorii acestui program ne-au cerut nouă, specialiştilor, să identificăm şi să aplicăm cele mai noi şi mai eficiente metode în a ne adresa problemelor de joc. Sper ca noi, psihologii din program, să le fi satisfăcut exigenţele. Ce e de reţinut este că industria se adresează aplicat problemei. Nu o ignoră, aşa cum se acreditează uneori!
Având în vedere apariţia determinată de lege a unei fundaţii care se va adresa prin acţiunile sale în principal adicţiei de jocuri de noroc, cum ar trebui sa îşi înceapă aceasta activitatea?
Avem o experienţă pe care o punem fără rezerve la dispoziţie. Ne manifestăm disponibilitatea de a colabora cu fundaţia, în sensul oferirii de expertiză noii echipe sau chiar în cel al încheierii unui parteneriat, dat fiind că, după cum am afirmat, “Joc Responsabil” este singurul program funcţional de profil din România.
scris de casinoinside.ro